Romania a cerut voie UE sa creasca taxele la carne


Guvernul ar putea discuta, in sedinta de saptamana viitoare, majorarea taxelor vamale la carne de pasare si de porc, propusa de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea producatorilor interni. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca actul normativ cu privire la taxele vamale va fi aprobat pana la 15 februarie, termenul pana la care sunt in vigoare actualele niveluri ale taxelor. ""Astept un raspuns de la UE pentru a clarifica situatia. in mod sigur, pana la data de 15 februarie va fi aprobat actul normativ"", a spus Flutur.
Ministerul are in vedere introducerea unei taxe vamale de 70% la anumite sortimente de carne de pasare, in timp ce pentru carnea de porc intentia ministerului este de a stabili o taxa de 20% la solicitarea crescatorilor de animale. Autoritatile au decis sa recurga la o astfel de masura pentru a sprijini productia interna de carne, afectata de importuri, dar si de scaderea semnificativa a vanzarilor la carnea de pasare dupa semnalarea virusului gripei aviare in Romania. Saptamana trecuta, crescatorii de pasari au solicitat Ministerului Agriculturii sa majoreze taxa vamala la importuri de la 45% la 70% la principalele doua sortimente importate - jumatati posterioare, pulpe si parti de pulpe - care acopera 72% din totalul importurilor.
in ceea ce priveste carnea de porc, procesatorii nu sunt de acord cu nivelul propus de minister. Taxele actuale variaza intre zero si 45% la importurile de carne de porc, in timp ce la carnea de pasare este stabilit un nivel de 45%.
Flutur a mai precizat ca Romania a solicitat statelor membre UE sa-si exprime pozitia fata de intentia autoritatilor romane de a majora taxele vamale la importurile de carne de porc si pasare pentru o perioada de circa sase luni, intrucat Romania a stabilit cu aceste tari acorduri prin care sunt scutite de la plata taxelor vamale anumite cantitati (contingente) de carne importate. ""Pe termen lung, vrem sa nu mai introducem astfel de taxe, pentru ca producatorii interni sa poata sa intre in competitie cu cei din afara"", a mentionat Flutur.
Sursa: Adevarul


Please publish modules in offcanvas position.