Scapam de citatiile fiscului


Majoritatea salariatilor din Romania au scapat de tevatura de primavara, cu Declaratiile de venit global. 20% dintre ei, cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala si liber profesionistii, n-au fost la fel de norocosi pentru ca, spune Fiscul, veniturile lor sint mai greu de urmarit.
Cei care vor fi obligati sa depuna declaratii de venit si in 2006 sint cei care lucreaza in comert, medicii, avocatii, notarii, auditorii financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare, arhitectii, jurnalistii, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Doar 20% dintre contribuabilii care au avut obligatia sa completeze si sa depuna declaratiile de venit anul trecut vor repeta operatiile si anul acesta, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Termenul limita de depunere la Fisc a fiselor fiscale de catre angajatori este 28 februarie. Cei care lucreaza pe drepturi de autor trebuie sa primeasca de la angajator fisa fiscala, cu ajutorul careia va completa ulterior Declaratia 0de venit pe 2005. Contribuabilii care vor depune in continuare declaratia sint obligati sa o trimita prin posta pina la 15 mai.
Surse din ANAF ne-au confirmat ca si anul acesta formularele vor fi trimise prin posta la domiciliu.
Pentru nedepunerea Declaratiei de venit se da amenda intre 10 si 100 de lei. In afara de categoriile de mai sus, ceilalti salariati au scapat de formularele trimise de Fisc prin posta. Nici cei care au mai multe salarii, de la mai multe locuri de munca, nu mai sint obligati sa depuna Declaratia de venit global.
Angajatorul va face operatiunea de regularizare si va preda documentele la Fisc. Anul trecut au depus declaratii aproximativ 3,5 milioane de contribuabili, din care vor ramine numai 700.000.
In declaratiile de anul trecut s-a introdus, in premiera, optiunea virarii a 1% din impozitul pe venit catre organizatii non-guvernamentale. Desi ideea n-a avut un mare succes, avind in vedere ca doar 161.500 de persoane au bifat casuta cu pricina, s-au strins circa 1.190.000 euro, potrivit ANAF. In frunte sta Bucurestiul, cu 29.933 de persoane care au ales sa-si cedeze 1% din impozit. Pe locul secund se afla judetul Mures, cu 23.000 de persoane. In rest, romanii nu s-au inghesuit sa ajute fundatiile. Din datele ANAF se observa, totusi, ca mai receptivi au fost ardelenii, la polul opus situindu-se moldovenii.
Anul acesta, procentul a fost ridicat la 2%. Cei care nu sint obligati sa depuna Declaratii de venit, dar vor sa acorde 2% din impozitul platit statului unei organizatii non profit, trebuie sa se deplaseze la Administratia financiara, unde vor completa un formular in acest sens, fara sa mentioneze ceva despre venitul pe anul precedent.
In urma regularizarii impozitului pe venit, statul s-a trezit ca trebuie sa dea inapoi platitorilor 316,5 milioane lei noi. Procesul de restituire a diferentelor de impozit este in curs de desfasurare, termenul de restituire a diferentelor fiind de 60 de zile de la data comunicarii deciziilor de impunere anuala.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.