Anul Nou vine cu un val de majorari ale preturilor si impozitelor


Prima luna a anului viitor vine cu un nou val de scumpiri. Pentru luna ianuarie, Guvernul a pregatit un set de cresteri ale tarifelor la utilitati, precum si majorari de taxe si impozite. Pentru a ne alinia la nivelul tarifelor din Uniunea Europeana, preturile la gazele naturale vor creste cu peste 15%. Nici agricultura nu este scutita de majorari, impozitele pe terenurile agricole urmand a fi majorate cu valori cuprinse intre 200.000 lei si 600.000 lei pe hectar. De asemenea, se introduce un impozit de 2% pe productia agricola si vor fi majorate si impozitele pe locuinte cu peste 20%. Si soferii vor avea parte de scumpiri, avand in vedere ca politele de Raspundere Civila Auto (RCA) vor fi cu pana la 33% mai mari in 2006.

Dupa 1 ianuarie, romanii vor fi nevoiti sa suporte noi scumpiri la energia electrica si la gaze. In cazul energiei electrice, trebuie facute ajustari ale pretului din jumatate in jumatate de an, conform angajamentelor Romaniei fata de organismele internationale. Ultima scumpire a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut cu 5,2%. Urmatoarea ajustare trebuie facuta la 1 ianuarie, cand se preconizeaza o scumpire nesemnificativa, de maximum 2%. Potrivit autoritatii nationale de reglementare, introducerea recenta pe piata a energiei electrice produse din surse regenerabile va avea, intr-o prima faza, o influenta de 1%.

In ceea ce priveste gazele naturale, scumpirile la consumatori vor fi majore chiar din prima luna a anului viitor. In acest caz se va tine cont atat de majorarea preturilor la gazele interne cu 25 dolari/1.000 metri cubi de la 110 dolari, cat sunt in prezent, cat si de cea la gazele din import, unde preturile vor creste de la 250 dolari/1.000 cubi la 280 dolari. In aceste conditii, scumpirea ar putea depasi 15% la consumatori.

Daca actualele modificari ale Codului Fiscal propuse de Ministerul Finantelor vor fi adoptate, impozitele pe locuinte vor creste substantial de anul viitor, la fel ca si cele pentru autovehicule. La acestea se adauga si majorarea unor noi impozite sau introducerea altora noi. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, impozitele pe veniturile din dividende, cele din dobanzi si cele din operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen vor creste de la 10 la 16%, nivel valabil si pentru veniturile din lichidarea/dizolvarea persoanelor juridice. Castigurile din transferul titlurilor de valoare vor fi taxate cu 16%, si nu cu 1% ca in prezent. Ministerul Finantelor vrea sa impoziteze tranzactiile imobiliare cu 2% din valoare si sa creasca la 150 mp suprafata locuintei de la care impozitul pe cladire se majoreaza cu 10% sau fractiuni ale acesteia.
Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.