Dobanzile sub rata inflatiei


Vladescu pune impozit si pe pierderile romanilor: Dobanzile sub rata inflatiei, taxate cu 16%.
Castigurile obtinute din dobanzile bancare vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2006 cu 16%, in conditiile in care multe banci de pe piata autohtona platesc dobanzi real negative. Astfel, chiar daca castigurile obtinute nu acopera rata inflatiei pe perioada pastrarii banilor la banca, castigul real negativ este si impozitat cu 16%. Impozitul pe castigurile din dobanzi a fost introdus in acest an de Ministerul Finantelor. De la 6 iulie a.c., castigurile obtinute in acest mod au fost taxate cu 10%.
""Extinderea impozitului la 16% este un automatism care nu are rost si nici acoperire. Nu va face altceva decat sa mai dea o lovitura economisirii, cu care s-ar putea sa terminam economia"", ne-a declarat fostul ministru de finante, Ilie Serbanescu. In acelasi timp, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele executiv al Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea, apreciaza ca economisirea ar fi ajutata daca aplicarea impozitului de 16% ar fi amanata.
""O solutie ar fi sa se amane putin implementarea acestei masuri, dar a inceput deja din acest an cu aplicarea unui impozit de 10%, ceea ce inseamna ca nu se mai poate amana"", ne-a declarat presedintele ARB. Ghetea apreciaza ca principiul impozitarii uniforme a veniturilor trebuie aplicat si din cauza faptului ca ne apropiem de momentul integrarii in Uniunea Europeana.
""Din pacate, aceasta regula se implementeaza in Romania in momentul in care pe piata au aparut si dobanzi real negative"", a adaugat Ghetea.
Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, s-a rezumat sa comenteze sec: ""Legea se executa, nu se discuta"".
""Spre deosebire de castigurile de pe piata de capital si de cele din tranzactii imobiliare care afecteaza mii sau cateva zeci de mii de oameni, impozitarea dobanzilor afecteaza multe milioane de oameni. Dintr-o dobanda de 4,5% - 4,75%, nivelul la care s-a ajuns in prezent, impozitul de 16% reprezinta aproape o cincime, adica se mai scade practic inca aproape un punct procentual, ceea ce inseamna ca oamenii vor primi o dobanda efectiva de 3%"", ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Acesta a subliniat ca dobanda de 3% este inferioara si ratei inflatiei prognozate pentru 2006. ""Este o solutie foarte nedreapta si contrara dezinflatiei si care incurajeaza consumul"", a adaugat Baltazar. Aceasta intrucat cei care au economii la banci ar putea fi tentati sa le utilizeze ca avans la contractarea unui credit bancar, deoarece pastrarea la institutia bancara nu le aduce nici un castig.
Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.