Codul Fiscal se schimba din nou


Ministerul Finantelor Publice a facut publica ultima sa propunere de modificare a Codului Fiscal care, daca va fi acceptata, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.
In ceea ce priveste veniturile, se propune impozitarea depozitelor bancare curente cu 16%, asemanator cu depozitele la termen. Vor fi impozitate si veniturile din activitati agricole, si veniturile din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda catre unitati specializate pentru colectare, procesare industriala etc.
Odata aplicate, prevederile referitoare la accizare vor duce la scumpirea tigarilor ieftine, deoarece va exista aceeasi acciza de plata pentru toate tigaretele de calitate inferioara celei mai vandute tigarete (LM). Prin urmare, fumator ii de Carpati urmeaza sa plateasca in plus 4.000 de lei pe pachet, pretul acestuia ajungand doar cu 9.000 lei sub cel al LM-ului. In domeniul taxelor locale se propune plata acestora de doua ori pe an, fata de plata trimestriala din prezent, iar valoarea taxelor se va ajusta cu inflatia o data la trei ani.
In privinta TVA, se propune eliminarea scutirilor de taxa care nu sunt conforme cu cele prevazute in UE, respectiv: scutirea pentru operatiunile finantate din fonduri nerambursabile acordate de organisme internationale sau guverne straine, scutirea de TVA pentru bursele de marfuri, scutirea de TVA pentru ingrijirile medicale veterinare, scutirea de TVA pentru pentru transportul fluvial al localnicilor in Delta Dunarii si pe alte relatii pe Dunare, scutirea cu drept de deducere a constructiei de lacasuri de cult religios, scutirea de TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare.
(Adevarul)


Please publish modules in offcanvas position.